Főoldal Magazin Adatlapom Hódítások Törvényeim Katonai problémák Vallás a Birodalomban Bizánci építészet Festészet & szobrászat Theodóra
 

Festészet 

A legfontosabb technika a mozaik. A kép teljesen személytelenné válik, mert egyetlen célja az egyház dicsőségének ünneplése. Tárgyuk vagy teológiai: Krisztus, az Istenanya, az apostolok, vagy vallástörténeti: az ó- és újtestamentum jelenetei. Nem Krisztus történetének tragikus részletei, hanem hatalmának és dicsőségének képei kerülnek a falakra.

A képeken gyakori a szimbolikus ábrázolás. A mozaik jellemzői mélykék háttér, késobb arany. A kompozíció is kötött. Középen van Krisztus, vagy a templom védőszentje, körülötte pedig a szentek, a jelenet szereploi (SS. Cosma e Damiano, Sta. Pudenziana, Sta. Agnese fuori le Mura).

Justinianus idejéből valók a híres ravennai Justinianus és Theodóra mozaikok, melyeken a császár és felesége portrészerű hűséggel jelenik meg.

A monumentális képeken kívül a bizánci festészet maradandó műveket hagyott az utókorra a temperával festett kis ikonokkal. A képrombolás idején rengeteg pusztult el ezek közül.

A monreali templom apszismozaikja: méreteiben a leghatalmasabb mozaik. Az apszis fél kupoláját az áldó Krisztus mellképe tölti ki, továbbá a Madonna, angyalok, apostolok. Az alakok között az egységes arany háttér az égi fényességet érzékelteti. 

Díszítés és mozaikok

Mozaik a Hagia Szophiában: Konstantin császár és I. Justiniánus császár műveikkel tisztelegnek Mária előtt.
 
Mozaik a Hagia Szophiában: Krisztus, IX. Konstantin és Zoe császárnő
 
Mozaik a Hagia Szophiában: II. János és Eirene császárné (Piroska) tisztelegnek a a Kis Jézusttartó Madonna előtt
  
 
Domborművek

 
  A bizánci szobrászatot csak domborművek képviselik. Irracionális téralkítás, lebegő, testetlen alakok jellemzik.
Főként 
elefáncsontból dolgoztak.
Fennmaradtak különálló domborművek és diptichonok is. A Mihály arkangyalt ábrázoló és az Oráns Máriát ábrázoló művek talán legjellegzetesebb példái a bizánci szobrászatnak.

Nezeri templom domborművei egymással szembefordult madarakat és növényeket ábrázolnak, a bizánci szobrásziskola hagyományai szerint. A domorművek főleg az oszlopokat és a templomi bútorzatokat díszítik. Kétdimenziósak, absztrakt díszítőelemeikkel csipkére vagy világos-sötét rajzra emlékeztetnek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


www.elotortenelem18.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!