Főoldal Magazin Adatlapom Hódítások Törvényeim Katonai problémák Vallás a Birodalomban Bizánci építészet Festészet & szobrászat Theodóra
elotortenelem18

A Vandál Királyság

- 533-at írunk, és elérkezettnek látom az időt, hogy hadjáratot indítsunk nyugatra, és visszaállítsuk Birodalmunk régi fényét. Hogy ezt megtehessem, tavaly békét kötöttem I. Huszrau perzsa királlyal, és így sikerült biztosítanom a keleti határokat. Tehetséges hadvezérem, Belisarius 18 000 dicső bizánci harcos élén áthajózott a hatalmas tengeren Afrikába, és nagyon hamar sikerült visszafoglalni Róma területeit, amit a vandálok elfoglaltak. Királyukat, Gelimart fogságba ejtette hadvezérem.

534-et írunk, és Belisarius, dicső hadvezérem diadalmasan visszatért Bizáncba.

- 549-et írunk, és a meghódított vandál területeken a helybéli berberek egészen tavalyig gerillahadviselést folytattak dicső katonáink ellen, mindhiába: a vandálok országát sikerült végleg visszaszereznünk.

 

A Keleti gót Királyság és Hispania

- 540. március 16-a van ma. Mától számítva 5 évvel ezelőtt, 535-ben zseniális hadvezérem, Belisarius vezette hadainkat nyugat felé, Itália földjére. Míg egy másik had Dalmáciában nyomult előre, hadvezérem elfoglalta Szicíliát, Nápolyt és Rómát. Mindez 536-ban történt. A helyzet azonban kritikussá kezdett válni, ugyanis a felocsúdó gótok a birodalom hajdani központjába szorították vissza Belisariust, aki hosszú ostromot volt kénytelen kiállni. Miután azonban sikeresen átvészelte a támadást, északra tört, és bevette a gót király, Vitiges fővárosát, Ravennát. Egy hónappal ezelőtt Vitigest fogolyként hozták meg városunkba.

- 555-öt írunk, pontosan 15 évvel ezelőtt foglalta el Belisarius Ravennát. A győzelmünk azonban nem volt teljes: a germánok hamarosan fellázadtak Totila vezetésével. Hadvezérem elszenvedett néhány vereséget, ezzel korábbi sikerei ellenére kegyvesztetté vált szemünkben. Utódja, a kiváló diplomata–eunuch, a hadvezetésben is jeleskedő Narszész csak mostanság tudta pacifikálni az egész országot.

Közben a Nyugati gót Királyságtól sikerült elragadnunk az Ibériai-félsziget délkeleti partvidékét. A Földközi-tenger ismét nagyjából beltengerré vált.

 

VIDD RÁ AZ EGERET! VIDD RÁ AZ EGERET! VIDD RÁ AZ EGERET! VIDD RÁ AZ EGERET! VIDD RÁ AZ EGERET!

elotortenelem18

  Zöld terület: uralkodásom előtt a birodalom területe

  Lila terület: az általam meghódított területek

 

 

 

 

 www.elotortenelem18.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!