Főoldal Magazin Adatlapom Hódítások Törvényeim Katonai problémák Vallás a Birodalomban Bizánci építészet Festészet & szobrászat Theodóra
              Még alig egy éve ültem a trónon, amikor parancsot adtam egy császári törvénykönyv létrehozására. A feladatot egy Kappadókiai János vezette tízfős bizottság végezte el, és munkájuk eredményeképpen 529. április 7-én megjelent a Hadrianus kora óta megjelent rendeleteket összegyűjtő Codex Justinianus. Ezután egy még nagyobb feladatot tűztem ki magam elé: a császárkor nagy jogi tekintélyeinek (iurisconsulti) véleményeit kívántam egybegyűjtetni. 530. december 15-én állt fel a Codex Justinianust készítő bizottságban már szerepet játszó Tribonianus vezetésével a tizenhat fős bizottság. Ez 533. december 16-án adta ki a Digestae (görögösen Pandektai) címet viselő munkát, pontosan egy hónappal a jogászhallgatók számára készített kézikönyv, az Institutiones megjelentetése után.


 

         Mindennek köszönhetően a Codex Justinianus elévültté vált, és 534. november 16-án kiadták javított verzióját. Az eredeti verzió nem maradt az utókorra. A latinul írott Corpust később kiegészítették az általam hozott törvények (Authenticum/Novellae Constitutiones), amelyek már elsősorban görög nyelven íródtak. Jellemző, hogy törvényeimnek mintegy a fele az 530-as években keletkezett: később inkább teológiával foglalkoztam.

            Uralkodásom alatt végbement és az általam kezdeményezett „jogi forradalom” nyomán olyan szerves egysége jött létre a római jognak [16. századtól használatos elnevezése Corpus Iuris Civilis – segítők] és hatása szinte minden kontinens jogalkotására befolyással volt [sőt, egyes helyeken ma is használatos a kisebb-nagyobb változtatásokkal - segítők].

 

A törvénykönyv:
 

 

 

 

 

 www.elotortenelem18.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!