Főoldal Magazin Adatlapom Hódítások Törvényeim Katonai problémák Vallás a Birodalomban Bizánci építészet Festészet & szobrászat Theodóra
Az 500-as években született Theodoráról nagyon kevés információt engedtem kiadatni, csak Prokopios történetíró műve állhat majd az utókor rendelkezésére. Sajnos Prokopiosról később kiderült, hogy mélyen utálta Theodorát. A „Titkos történetek” című munkájában rengeteg életrajzi adatot közölt feleségemről.

Az alacsony sorból származó Theodora, apja halála után táncos-színésznőnek állt, ami azonos volt a prostitúcióval. Tény, hogy Theodora nem rendelkezett makulátlan múlttal, azonban mégis túlzónak tartom a Theodorát lejárató erőteljes pornográf múlt ecsetelését.

A „művészetéből” élő Theodorával 520-ban Konstantinápolyban ismerkedtem meg. Egy színházi előadás során láttam életemben először, és rögtön beleszerettem. Prokopios szerint a pénz - és hataloméhes Theodora összes női fortélyát és báját bevetette, hogy meghódítson magának – feleségemet ismerve azonban nem hiszem, hogy a kapzsiság hajtotta volna őt!

Végül 525-ben heves tiltakozások ellenére feleségül vettem Theodorát, aki mindvégig kitartott mellettem. Az energikus császárné nemcsak politikai és katonai ügyekben bizonyult kitűnő bizalmasomnak és tanácsadómnak, hanem szociális érzékenységéről is többször tanúbizonyságot tett. Karitatív tevékenységei mellett a prostitúció és a lánykereskedelem ellen is küzdött.

Theodora 548. június 28-án 48 éves korában az orvosok szerint valamilyen daganatos betegségben halt meg. Korunk egyik legnagyobb asszonyának földi maradványait az Apostolok templomában helyeztük végső nyugalomra. Feleségem halálát követően eldöntöttem, hogy nem nősülök újra. Theodora pótolhatatlan!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


www.elotortenelem18.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!